Sopisiko uskaliaan utelias vaiko tyyni ja turvallinen? Trendivärit vaihtelevat, mutta valinnan hetkellä oma visio on tärkein. Maalikaupassa kannattaa hyödyntää myös myyjien asiantuntemusta.
Maailmanlaajuisten trendien vanavedessä pääsee oman kodin sisustajakin punnitsemaan uusia mielenkiintoisia vaihtoehtoja vaikkapa sisäseinien väritykseen.
Sinivioletti Very Peri on Pantone Väri-insituutin määrittelemä vuoden 2022 väri. Sitä luonnehditaan sanoilla huolettoman itsevarma ja uskaliaan utelias, ja se löytänee tiensä ainakin sisustustekstiileihin. Suomalaisseinien valloitus on sen sijaan jo vaikeampaa.
Tikkurilan vuoden väri, Tuulihaukka, on puolestaan lämpimän punertavan ruskea ja luontevaa jatkumoa jo jonkin aikaa nousussa olleelle ruskean ja beigen suosiolle.
Tunnetusti suurin osa suomalaisista suosii kuitenkin valkoista ja harmaan eri sävyjä.
– Musta-valko-harmaa –kausi on jatkunut jo aika kauan. Muut värit yrittävät sinne väliin rymistää, mutta yleensä niin sanottu varma valinta voittaa, kertoo Porvoon RTV:n myymäläesimies Taina Still.
Pitäisikö meidän olla vähän värikkäämpiä?
– Mielestäni valinnanvapaus on tässä kaikkein parasta. Sekä kirkkaat että hillityt sävyt ovat aivan yhtä hyviä vaihtoehtoja. Lähtökohtana kodin värivalinnoissa on jokaisen oma visio, Still vastaa.
Erikseen määritelty vuoden väri toimii parhaimmillaan suuntaa-antavana siten, että sisustaja pysähtyy miettimään muitakin kuin tavanomaisimpia vaihtoehtoja ja mahdollisesti löytää yhteensopivia sävyjä aiempien rinnalle.
Sävyä ja kiiltoa
Myymälässä, väriseinän äärellä, vaihtoehtojen määrä häikäisee. Lastuissa on esillä parisataa sävyä, mutta värikartoissa ja –liuskoissa on valinnanvaraa vielä tuhansin. Kaikkia niitä on mahdollista valmistaa eri kiiltoasteella eli täyshimmeänä, himmeänä tai puolihimmeänä.
– Eritoten voimakkaat sävyt näyttäytyvät seinäpinnalla eri tavoin riippuen maalin himmeydestä. Puolihimmeä tuo värin esiin vähän aggressiivisemmin kuin täyshimmeä, joka leikkaa liian sävyn ja luo samettisempaa, rauhallisempaa pintaa, Taina Still kertoo.
Myös huonetila vaikuttaa siihen, mitä maalia kannattaa käyttää. Esimerkiksi vaalea puolihimmeä sopii tilaan, jossa valoa on niukasti. Puolihimmeät maalit kestävät kiiltonsa takia myös pesemistä paremmin kuin himmeät ja täyshimmeät, ja niitä käytetäänkin yleensä keittiöissä ja eteisissä.
Taina Still muistuttaa, että pohjamaali on tarpeen, jos aiemman voimakkaan sävyn tilalle halutaan vaaleampaa.
– Ilman pohjamaalia vanha sävy paistaa läpi. Pintamaali vedetään yleensä joka tapauksessa kahteen kertaan, ja jos valkoisella lähdetään mustaa seinää maalaamaan, niin ihan kahdella kerroksella se ei peity.
Laatatkin voi maalata
Jos Suomessa ollaankin vaaleiden sävyjen ystäviä, niin tehosteseinissä nähdään kyllä räväkämpiäkin pintoja. Tehosteseinä erottuu tilassa väriltään tai kuvioiltaan muista.
– Sitä käytetään niin maalatuissa ja tapetoiduissa seinissä kuin laatoitetuissa tiloissa, joskin tehosteseinä on jäämässä jo vähän pois muodista, kertoo Porvoon RTV:n sisustusmyyjä Sonja Lönnqvist.
Laattapuolella valkoinen on ajaton ratkaisu. Kylpyhuonelaattojahan ei lähdetä noin vain vaihtamaan, eli vesieristetyissä tiloissa uudistaminen on vaativampaa kuin muissa tiloissa, joiden seinäväritystä voi helposti itse maalaten vaihtaa.
Tosin laatat voi myös maalata. Se on ollut mahdollista jo kauan – värivaihtoehtoja on vain ollut niukasti tarjolla. Tilanne on muuttumassa, kun uusia, kosteisiin tiloihin soveltuvia laadukkaita maaleja on tullut markkinoille.
Teksti: Tuula Lukić
TID media&events – kustannustoiminta ja tapahtumatuotanto
Kuvat: Tuula Lukić ja Shutterstock
Messuilla mukana: RTV Porvoo
Lue myös:
Väritutkimus vie aikamatkalle
Keittiötrendejä
Raksa Porvoo – Asumisen ja rakentamisen messut Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022 la-su klo 10-16. Ilmainen sisäänpääsy.