Lasin lumoa

Lasi on ihmeellinen materiaali. Hauras ja vahva samanaikaisesti, sulava ja särmikäs, valon ja värien heijastuksissa moni-ilmeinen. Sen käsittely niin teknisissä kuin taiteellisissa ratkaisuissa vaatii vahvaa asiantuntemusta.

Porvoon Tarmolan teollisuusalueella Liisa Heimo ja Henry Elonen ovat uppoutuneet lasin ihmeelliseen maailmaan. Pariskunta on vauhdissa omassa yrityksessään X Glassissa pidettyään muutaman vuoden yritystoiminnassa hengähdystaukoa. Lähes verenperintönä saatua innostusta on vaikea sammuttaa, ja asiakkaat, niin yksityiset kuin yritykset, ovat ottaneet paluun innolla vastaan.

Liisa Heimo

Liisa Heimon kauniit uniikkityöt hehkuvat Mestarintien myymälässä sulassa sovussa erilaisten lasiovien ja –pintojen kanssa. Teknisissä, lasirakentamiseen sekä auton ikkunoihin liittyvissä ratkaisuissa päävastuu on Henryllä. Liisa on omimmillaan taidelasin parissa. Hän tekee mittatilaustöinä monenlaisia sisustuselementtejä, kuten upotettuja ikkunakoristeita, valaisimia ja tauluja. Lisäksi hän järjestää kursseja ja opettaa muillekin lasin lumoavia salaisuuksia.

”Sanotaan, että lasi on hankala materiaali, mutta sillä on oma sielunelämänsä ja se kyllä tottelee, kun sitä osaa käsitellä” Liisa Heimo kertoo.

Syksyn edetessä valo vähenee ja lasikin muuttaa ilmettään valon myötä. Juuri se kiehtoo lasimestaria. Varsinainen työ edellyttää kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Liisa Heimolle ei tuota vaikeuksia leikata lasia suoraan oikeisiin mittoihin.

”Kädentaitoihin harjaantuu ainoastaan tekemällä. On oltava armollinen itselle ja erehdyksille” hän sanoo.

Luovan työn äärellä

Tilaustöissä Liisa Heimo toteuttaa asiakkaan toiveita. Kokemus on tuonut herkkyyttä ymmärtää ja taitoa toteuttaa vaativiakin töitä. Omassa luovassa työssään häntä kiehtoo erityisesti mosaiikki. Mielikuvitukselliset, satumaiset puut ja luontoaiheet ovat hänelle läheisiä.

Ideointia ja omaa luovuutta Liisa Heimo tähdentää myös kurssilaisilleen. Hän opettaa sekä kansalaisopistossa että omalla pajalla. Kurssien lisäksi X Glassilla on non-stop –paja, jonne voi tulla juuri silloin, kun itselle sopii. 60 euron vuosimaksu oikeuttaa työkalujen ja koneiden käyttöön – ja niitä on pajalla monen eri lasitekniikan soveltamiseen.

”Toivoisin, että lasielementtejä näkyisi suomalaisessa sisustuksessa enemmän. Euroopassahan esimerkiksi koristellut lasi-ikkunat ovat yleisiä. Suomessa ehkä vielä ajatellaan, että lasikoristelu kuuluu vain kirkkoihin” Liisa Heimo miettii.

Kirkkojen ikkunat ovat toki nekin tuttuja Liisa Heimolle. Hänen tarkka kädenjälkensä näkyy lyijylasi-ikkunoissa entisöintiprojektien kautta mm. Loviisan kirkossa sekä Porvoon tuomiokirkossa. Heimo hallitsee niin lyijytekniikan kuin tiffanyn, sulatuksen ja mosaiikin. Mestarin mukaan mielenkiintoisinta jälkeä syntyy, kun osaa yhdistellä erilaisia tekniikoita ja omaa luovuutta.

Liisa Heimon ja Henry Elosen pitkä kokemus takaa luotettavan työn jäljen ja palvelua saa sujuvasti niin suomeksi kuin ruotsiksi.

Teksti: Tuula Lukic, Kuvat: Srba Lukic

X Glass, Mestarintie 28, 06150 Porvoo puh. 040 0476759, www.xglass.fi

Vastaa