Metalli muotoutuu monenlaisiksi komponenteiksi Tero Pölläsen pajalla Myrskylässä. Sorvausta ja jyrsintää tahdittaa mikäpä muu kuin taustalla soiva hevimetalli – miehen lempimusiikki. Pajan ulkopuolella äänimaisema muuttuu täysin, kun tontin laidalla näkökenttään piirtyy pelkkää metsää ja peltoa. Pöllänen on yhdistänyt maatalous- ja metallialan yrittäjyyden.
Tero Pölläsen, 39, metallipaja sijaitsee kotitilalla keskellä Myrskylän maaseutumaisemaa. Peltoa on 30 hehtaaria, jolla Pöllänen viljelee vehnää ja kauraa. Hän on ollut maatalousyrittäjänä vuodesta 2002 lähtien vanhempiensa jalanjäljissä. Viljelyala on elannon hankinnan kannalta pieni, ja varsinainen elanto tulee metallitöistä.
Pajalla tehdään metallin koneistusta ja kokoonpanoa. Automaattiohjatuilla koneilla syntyy isoissa sarjoissa muun muassa vientiin elektroniikkateollisuuden komponentteja. Manuaalikoneilla on käyttöä yksittäisten kappaleiden valmistuksessa.
Seinät vain ovat tulossa vastaan, sillä toiminta sai vastikään uutta tuulta alleen yrityskaupan myötä. Prosessi alkoi noin vuosi sitten.
- Aloitin metallialan yrittäjänä jo vuonna 2005. Muutamia vuosia olin välillä palkkatöissä Lahdessa, mutta työmatkat pidensivät päivää, ja kun lähempää ei töitä löytynyt, ryhdyin miettimään paluuta yrittäjäksi, Tero muistelee.
Omassa pihapiirissä oli halli, jonka kunnostamiseen hän haki investointitukea. Tärkeä osuus oli Kehitysyhtiö Posintralla, jonka avustuksella yrittäjä laati liiketoimintasuunnitelman ja hakemukset.
- Pääsin halliremontin kimppuun viime vuoden elokuussa. Samoihin aikoihin sain kuulla, että porvoolainen Valaisinpalvelu TAJ oli myynnissä. Sillä oli merkittävää elektroniikkateollisuuden alihankintaa, joka sopi omaan toimintaani.
Neuvottelut lähtivät käyntiin ja jälleen oli Posintra auttamassa, nyt neuvonantajana yrityskaupassa, joka toteutui viime keväänä.
- Oli se pitkä prosessi. Puolet nykyisistä koneista tulivat kaupassa, mutta olennaista oli, että kaupan mukana tulivat asiakkaatkin. Kun tämä varmistui, saatiin kauppakirjat allekirjoitettua maaliskuussa.
Töitä on paljon, mutta pienyrittäjän kynnys palkata vakituinen työntekijä on korkea. Teron apuna on yksi osa-aikainen työntekijä.
- Tarvetta olisi myös ammattitaitoiselle hitsaajalle. Ongelma on vain siinä, että tällä seudulla ei ole ammattiosaajia – heitä todella kaivataan.
Yrittäjällä itsellään ei ole työaikoja ja juuri sitä kahden tyttären isä Tero Pöllänen pitää nyt arvossaan.
- Yrittäjänä ei riskinotolta voi välttyä, mutta ainakin saa olla oma pomonsa. Minulle tärkeintä on olla lähellä kotia, muutaman askeleen päässä. Töihin on helppo tulla eikä kellonajalla ole väliä, yrittäjä tuumaa.
Teksti: Tuula Lukić 2.12.2016, Kuvat: Sara Lukić