Hyvin valmisteltu on puoliksi myyty

Hintaa pidetään yhtenä yleisimpänä syynä yrityskauppojen kaatumiseen. Usein syyksi nostetaan myös rahoitusongelmat. Nämä syyt ovat todennäköisimmin kuitenkin seurauksia heikosta valmistelusta.

”Usein esitetään, että kauppa jää tekemättä pankin tai rahoituslaitoksen nihkeän suhtautumisen takia, mutta sanoisin, että yleensä syy on siinä, miten kauppa on rakennettu ja hinnoiteltu” sanoo aluejohtaja Asko Virén Suomen Yrityskaupat Oy:stä.

Hyvin valmistellulle ja kannattavalle yrityskaupalle löytyy kyllä rahoitusta, mutta valmistelu edellyttää aikaa ja asiantuntemusta. Isoilla yrityksillä on tätä varten omat koneistonsa. Pk-sektorilla tilanne on toinen.

”Jokainen pk-sektorin yrittäjävetoinen yritys tulee jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa yrittäjän on pakko miettiä, miten toiminta loppuu tai jatkuu. Siinä ei pitäisi olla mitään salailtavaa. Tiedämme, että yrittäjäkunta vanhenee ja on paljon sellaisia yrityksiä, jotka ansaitsevat toiminnan jatkuvuuden” Asko Virén painottaa.

Yrityskaupan valmistelu voi kestää muutamia vuosia. Kun aikaa on varattu riittävästi, pystyy myyjä tekemään mahdollisia korjaustoimia ja muutoksia, jotka lisäävät ostajien kiinnostusta.

Myös rahoitusratkaisuja tarjoava Finnvera korostaa hyvää, varhaisessa vaiheessa aloitettua valmistelua. Finnveran osuus muodostuu yrityskaupoissa yleensä takauksesta. Ratkaisut räätälöidään yhdessä yrittäjän ja pankin kanssa.

”Ostajalle saattaa olla haasteellista saada pankkilainalle vakuudet, mutta Finnvera voi antaa osan pankin vakuusvaadetta. Siinä mielessä kannamme riskiä. Ennen päätöstä arvioidaan yrityksen edellytykset kannattavaan liiketoimintaan” kertoo Finnveran asiakkuuspäällikkö Janne Koivuniemi.

Kysynnän ja tarjonnan kohtauspaikalla

Pk-sektorilla myyjän ja ostajan tiet kohtaavat usein välittäjän toimesta. Talouden vaikeat vuodet ovat hidastaneet yrityskauppaa, mutta nyt alkaa tunnelin päässä näkyä valoa.

”Olemme jo nousuväylällä. Monet ovat myös todenneet, että asiat eivät odottamalla muutu” Asko Virén kertoo.

Suomen Yrityskaupat Oy toimii pk-sektorilla, joka kattaa yli 90 prosenttia suomalaisista yrityksistä. Välitystoimeksiannoissa yritysten kauppahinnat liikkuvat noin 100 000 eurosta viiteen miljoonaan euroon. Yleisellä tasolla myynnissä on paljon pieniä palvelualan yrityksiä, ravintoloita ja kahviloita. Aliedustettuna on valmistusteollisuus ja erityisesti sellainen, joka ei ole alihankintaketjun häntäpäässä.

”Ostajat kyselevät yrityksiä, joilla on alihankinnan lisäksi omia tuotteita. Lisäksi kysyntää on tarjontaa enemmän muun muassa maahantuontiyrityksistä. Myös tilitoimistoille riittää ostajia.”

On paljon niitäkin yrityksiä, joita ei voi yrityskaupalla siirtää. Ne ovat yleensä joko huonosti kannattavia tai liiaksi omistajien henkilökohtaiseen osaamiseen tai suhteisiin perustuvia. Näissäkin tapauksissa konsultointiapu on usein paikallaan.

Teksti: Tuula Lukic 18.10.2016

Kuvat: Srba Lukic

Artikkelikuvassa Suomen Yrityskaupat Oy:n aluejohtaja Asko Virén toimistollaan Myrskylässä.

Lue lisää omistajanvaihdoksista ja yrityskaupoista:
Uudenmaan Yrittäjät

Uudenmaan Yrittäjät

Vastaa